Select another language


Keep Girls Safe

ADRA project in Thailand ter ondersteuning van kinderen die het risico lopen te worden mishandeld en uitgebuit.


 

“Houd de meisjes veilig”. Een zin waar we in Nederland een uitroepteken achter zouden plaatsen. Natuurlijk zullen de meeste van u zeggen. Ok, er zijn uitwassen, ook in ons landje, maar veruit de meeste meisjes in ons land zijn veilig. In Thailand is dat een ander verhaal. Het toeristenwalhalla trekt niet alleen honderdduizenden toeristen per jaar naar haar kleurrijke tempels en prachtige stranden, het trekt ook duizenden toeristen op zoek naar goedkope seks. Het is één van de redenen waarom voor veel meisjes in het noorden van Thailand de openingszin zou moeten eindigen met een vraagteken. Want wat hoe veilig ben je wanneer je ouders straatarm zijn? Je afkomstig bent van één van de minderheidsgroepen zonder nationaliteit, of wanneer je wees bent omdat je ouders zijn gestorven aan Aids? Het zijn zomaar een paar situaties; opgeschreven in een paar woorden, maar die voor de kinderen grote gevolgen hebben en hun kwetsbaar maken voor de georganiseerde mensenhandel. Het is in de bergachtige grensstreken met Laos en Myanmar,  ver uit het zicht van de toeristen, dat de handelaren van deze tijd hun slag slaan. Door grote armoede, alcohol- en drugsverslavingen en zonder vangnet van sociale voorzieningen belanden ouders vaak in de schulden en is soms hun enige uitweg het verkopen van een kind aan de maffia. De verhalen zijn schrijnend en de dreiging in handen te vallen van mensenhandelaren is voor veel meisjes van de bergvolken een alledaagse realiteit.

Maar gelukkig staan ze er niet helemaal alleen voor. Docenten, dorpshoofden en instanties, kennen inmiddels de weg naar het door ADRA gerunde beschermhuis waar momenteel zo’n 30 meisjes liefdevol worden opgevangen. Het is een confronterend bezoek. We treffen er prachtige tieners, die verlegen naar ons giechelen, maar ook kleine hummels van amper acht jaar met mooie lange vlechten die, zo jong als ze zijn, moeten vluchten voor hun veiligheid. We spelen, lachen en maken veel plezier met ze, maar onder de vrolijke buitenkant schuilt de angst en pijn die soms heel even in hun ogen af te lezen is. Hoe anders zou hun leven zijn wanneer ze niet waren opgevangen? Het beeld van deze jonge meiden, verhandeld en werkend als huisslaaf of als lustobject in de seksindustrie is misselijk makend. “Keep Girls Safe” is de naam van het project en dat is precies waar het voor staat. Een trieste noodzakelijkheid waarvan de ernst pas echt tot ons doordringt wanneer de begeleiders ons bezorgd vragen geen foto’s te maken die de identiteit van de meisjes of de locatie van het beschermhuis zouden kunnen prijs geven. Je weet maar nooit…..

Nee, het grote witte huis, dat schuil gaat achter een hoge beschermende muur is niet zomaar een kindertehuis. Het is een beschermhuis! Een veilige haven voor meisjes waarvoor preventie al te laat is. Voor kinderen die acuut moeten worden opgevangen om te voorkomen dat ze niet in handen vallen van mensenhandelaren. Trafficking heet dat tegenwoordig met een modern woord en volgens een onderzoek worden er anno 2015 zo’n 20 tot 30 miljoen mensen tegen hun wil verhandeld en uitgebuit voor gedwongen arbeid en de seksindustrie. De handel in mensen is naast drugs en wapens momenteel de belangrijkste illegale handel in de wereld en het is een gouden business. Want kun je goederen maar één keer verkopen, voor mensen geldt die beperking niet. Je kunt ze keer op keer verkopen; iedere dag opnieuw en zelfs meerdere keren per dag. Het is de nieuwe melkkoe van de georganiseerde misdaad.

De meiden in het beschermhuis hebben geluk gehad en een veilige plek gevonden waar ze de zorg krijgen waar ieder kind recht op heeft. Liefde, zorg, gezond eten, psychische bijstand, ontspanning en goed onderwijs. De kinderen worden alle kansen geboden die ze in hun eigen omgeving niet zouden hebben gehad.

Neem nou Jennie, ze is 12 jaar en de middelste van 5 kinderen. Ze komt oorspronkelijk uit Laos vanwaar ze met haar geestelijk zieke moeder is gevlucht voor de mishandelingen van haar zwaar verslaafde vader. Jennie had geen huis en verbleef tijdelijk bij een plaatselijke kerk. Naar school gaan zat er voor Jennie niet in en de drie dollar die ze dagelijks verdiende met maiskolven pellen ging op aan het gezin. Er bleef niets van over en voor eten was nauwelijks geld. Meer dan 1 maaltijd per dag kon ze zich niet veroorloven. Toen het KGS team haar vond was ze uitgemergeld en zwaar ondervoed. Zonder steun, zonder nationaliteit en in een gemeenschap waar noch Jennie noch haar moeder welkom was, liep ze een hoog risico om verkocht te worden.

Of  Ploy, een mooie meid van 13 jaar die al 7 jaar lang in het beschermhuis woont. Voordat Ploy werd opgenomen in het tehuis was ze vaak alleen. Nadat haar moeder haar op jonge leeftijd had verlaten woonde ze alleen met haar vaak agressieve en aan drank verslaafde vader. De kleine Ploy werd ernstig verwaarloosd en was vaak dagen alleen. Eten deed ze soms bij de buren, maar vaak ook niet. Na een tijdje hertrouwde haar vader maar daarmee werd de situatie er niet beter op want in het nieuwe gezin was prostitutie de normaalste zaak van de wereld. De twee oudste dochters van haar nieuwe stiefmoeder werkten al in Bangkok in de seksindustrie en de familie profiteerde daar dankbaar van. Ooit woonden ze in een armoedige hut van gespleten bamboe, maar dankzij het geld dat de dochters vanuit Bangkok opsturen woont het nieuwe gezin nu in één van de grootste en mooiste huizen van het dorp. Sekshandel en prostitutie zijn in de gemeenschap en het gezin waarin Ploy leefde heel normaal en wanneer ze niet door KGS zou zijn opgenomen zou ook Ploy beslist in de voetsporen van haar oudste stiefzuster zijn getreden.

Ondanks hun soms jonge leeftijd is een verblijf in het beschermhuis altijd vrijwillig. Het team zal nooit iemand dwingen en de kinderen kunnen altijd weg wanneer ze daarvoor zouden kiezen. Een enkeling doet dat soms ook maar dat geldt niet voor Nan. “Het beschermhuis is mijn schuilplaats”, zegt ze. Nan verloor op jonge leeftijd haar moeder waarna haar stiefvader veel ging drinken en erg agressief werd. “Hij sloeg mij iedere dag”, zegt ze. “Ik voelde me niet meer veilig. Ik weet nog op een dag, toen ik bij mijn oom was in een ander dorp, mijn vader een vriend stuurde om mij op te halen. Ik weigerde en zei, dat ik de volgende dag terug zou komen. En toen om 3 uur ‘s middag kwam het KGS team naar me toe om te vragen of ik met ze mee wilde naar het beschermhuis. Ik dacht dat dit Gods plan was en heb helemaal alleen besloten dat ik met ze mee zou gaan. Ik wilde niet terug naar mijn stiefvader want ik was bang, dat hij me pijn zou doen. Ik ben erg dankbaar dat ik nu hier mag wonen”.

De verhalen zijn pijnlijk en de kinderen vaak afkomstig uit gebroken gezinnen maar dat geldt niet voor iedereen. Mint was een hele normale meid met een heel gewoon leven. Ze woonde bij haar beide ouders en hoewel het gezin erg arm was, ging ze door de week toch gewoon naar school. ‘s Weekends hielp ze op het rijstveld waar haar ouders dagloners waren. Maar toen op een dag gebeurde er iets dat haar leveren voor altijd veranderde. Onderweg van school naar huis werd ze verkracht. “Ik zat toen in groep 5”, zegt ze. Mint die niet wist wat ze moest doen rende zo hard ze kon terug naar school waar ze vertelde wat er was gebeurt. Hoewel haar ouders aangifte deden bij de politie waren ze niet in staat haar te beschermen want de dader, die voor een machtige man werkt, werd niet aangehouden en bleef op vrije voeten.  Klaar om haar opnieuw op te wachten. Toen het KGS team van Mint’s situatie hoorde zijn ze onmiddellijk gekomen. “Ze praatten met mijn ouders en vertelden me toen mijn kleren te pakken” vertelt ze. Mint ging mee naar het beschermhuis, maar getekend door de gebeurtenissen durfde ze nauwelijks naar buiten en richtte ze al haar pijn en frustraties op haar studie. Ze haalde haar diploma en momenteel is ze eerstejaars aan de universiteit waar ze Engels studeert. “Ik wil via deze weg graag alle donoren bedanken die ons steunen. Met uw steun hebben meiden als ik een toekomst en een kans op goed onderwijs. Ik had nooit gedacht, dat iemand zoiets groots voor mij zou doen”, zegt Mint dankbaar terwijl de tranen in haar ogen opwellen. “Het beschermhuis is een geweldige plek, ze geven ons alles. Dank u!”

Na een indrukwekkende dag en nacht in het beschermhuis nemen we afscheid van het team en de kinderen. Op onze vraag hoe lang ze verwachten dit project nog te kunnen draaien krijgen we een onzeker antwoord. Voldoende fondsen blijft een lastig probleem, zo legt één van de teamleden ons uit, en het moderne imago van Thailand maakt het er niet makkelijker op. Thailand is veruit het meest ontwikkelde land van Zuidoost Azië, en kijkend naar de vele moderne warenhuizen en goede voorzieningen lijkt het alsof ontwikkelingshulp niet meer nodig is waardoor donoren steeds vaker afhaken. Helaas is dat maar de buitenkant want de werkelijkheid is dat Thailand één van de belangrijkste bronnen, doorvoerlanden en bestemmingen voor de handel in mensen is en zolang dat niet verandert zullen de meisjes van de bergvolken uw steun hard nodig hebben.

 

Wist u dat ....

- Het KGS project naast het beschermhuis ook studiebeurzen uitgeeft en zo’n 80 kwetsbare kinderen, waaronder ook jongens, financieel ondersteunt.

- Het KGS project ook werkzaam is in de gemeenschappen zelf waar ze onder andere voorlichting geven over burgerrechten en de gevaren van louche geldschieters en trafficking.

- Het KGS project ook de meisjes en hun familie helpt bij het verkrijgen van een nationaliteit zodat ze aanspraak kunnen maken op de “gewone burgerrechten” wat hun weerbaarheid en veiligheid aanzienlijk vergroot.