(placeholder)








www.lcr.nl of www.travelclinic.com. Ook is er een landelijk nummer voor telefonisch advies (0900-9584). Houd bovendien rekening met een behoorlijke kostenpost. Wij waren in 2007 al met al zo'n 1200 euro kwijt voor alle vaccinaties en de malaria profylaxe. Een deel hiervan hebben we retour gekregen van de verzekering.  Per zorgverzekering kunnen de vergoedingen enorm verschillen. In 2014 hebben we er voor gekozen ons niet opnieuw te laten vaccineren. Een aantal vaccinaties zijn nog geldig en andere zullen we bewust niet meer nemen omdat we er van overtuigd zijn, dat niet alle vaccinaties noodzakelijk zijn en vaccineren ook niet altijd bevordelijk is voor je gezondheid. 

 

De vaccinaties de we in 2006-2007 hebben gehaald zijn de volgende:

Let wel: dit ons onze persoonlijke mening en geen reisadvies.


On prescription:

  • 2x Amoxycicline (breedspectrum antibiotica)
  • 2x Metrodinazole (voor maag-darm infecties zoals Giardia)
  • Myk-1 (schimmeldodende lotion)
  • Zilversulfadiazine (crème voor behandeling van infecties bij tweede of derde graads brandwonden)
  • Xyzal (anti allergie middel)
  • Nexium (voor maagklachten)
  • Biltricide (praziquantel), te gebruiken bij diverse wormenbesmettingen zoals bilharzia
  • Malaria medicijnen (1 setje voor nood). Tijdens onze reis in 2014 zullen we geen profylaxe slikken. Medicijnen hebben we lokaal gekocht.

From the drug store:

  • Paracetamol (lichte pijnstiller). Wij nemen geen aspirine mee. In geval van Dengue verergert dit middel de klachten alleen maar.
  • Rhinileen (voor bijholteontstekingen)
  • Goede oorthermometer
  • Jodium tinctuur (hiermee moeten wonden schoongemaakt worden als je gebeten wordt door een mogelijk met rabiës besmet dier)
  • Goed gevulde ehbo-kit met allerlei verbanden, pleisters, tape etc.
  • Norrit (bij lichte diarree)
  • Immodium (bij erge diarree)
  • Goede antimuggenmiddel (Deet of nog beter Tabard of Peaceful Sleep)
  • Azaron (voor insectenbeten)
  • ORS (zout en mineralen tegen uitdroging)

If {}Heb je geen ORS...


ORS kun je ook zelf maken met suiker en zout. Meng 1 liter (mineraal of gekookt) water met 40 gram suiker (8 theelepels of 8 klontjes) en 3,5 gram zout (1 theelepel). Zorg ervoor dat het geheel niet zouter smaakt dan tranen.


In plaats van ORS is cola ook een goed alternatief.


Onze mening na de reis: Qua gezondheid hebben we veel geluk gehad. We zijn nauwelijks ziek geweest en hebben dan ook geen medicijnen uit onze "eigen apotheek" gebruikt. De medicijnen die we wel nodig hadden, hadden we niet bij ons. Voor een volgende reis zouden we dan ook niet meer zoveel medicijnen meenemen. Hoewel niet gebruikt zouden we naast reguliere paracetamol wel een aantal pillen van een sterke pijnstiller meenemen. Ook zouden we weer meenemen: biltricide (voor bilharzia), een zalf voor schimmel, een zalf voor brandwonden (de meest voorkomende verwonding onder reizigers) en een anti-allergisch middel. Deet zouden we niet kopen, want lokaal zijn veel betere producten voor handen. Vitaminen hebben we ook niet gebruikt want hoe karig ook het assortiment van supermarkten soms ook is; verse groenten en fruit zijn overal te koop. Wat we wel vaak hebben gebruikt was de oorthermometer en wat we niet bij ons hadden, maar beslist mee zouden nemen is een goede antibiotica voor maag- en darminfecties. Dit is verruit de meest voorkomende kwaal onder reizigers en het beste medicijn hiervoor is niet de breedspectrum antibiotica zoals Amoxycicline, maar Metrodinazole en Cyproflaxin. Mocht je antibiotica willen meenemen dan zijn deze een betere keuze.  Zorg dat je ook iets meeneemt voor droge lippen en uitgedroogde voeten. Door de droogte ontstaan snel kloven in je hakken.



Handboek in geval van nood ...


Handig naslagwerk ingeval van nood: Where there is no doctor

Download free pdf version here



Hepatitis A

Ziekte: Lever infectie veroorzaakt door slechte hygiëne.

Vaccinatie: 2 injecties (Havrix)

Bescherming: 25 jaar (na 2 vaccinaties)


Hepatitis B

Ziekte: Lever infectie verzoorzaakt door een virus. Besmetting via bloed of ander lichaamsvocht. Kan overgebracht worden door seks en bloedtransfusie, maar ook door niet steriele handelingen bij de tandarts of zelfs door een besmet scheermes bij de kapper.

Vaccinatie: 3 injecties (de eerste op dag 1, de tweede 1 maand later en de derde tussen 6 en 12 maanden na de eerste).  

Bescherming: Levenslang


DTP

Ziekte: Difterie, Tetanus, Polio (herhaling van de kinderprik)

Vaccinatie: 1 herhalingsvaccinatie

Bescherming: 10 jaar


Gele Koort

Ziekte: Infectieziekte veroorzaakt door een virus. Wordt overgebracht door muggensteken. In sommige landen verplicht.

Vaccinatie: 1 injectie

Bescherming: 10 jaar

* Rabiës: Wordt je gebeten of gelikt door een besmet dier dan moet je zelfs na vaccinatie alsnog zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Toch hebben wij gekozen ons hiervoor te laten vaccineren. Vaccinatie heeft namelijk twee hele belangrijke voordelen; na contact met een besmet dier heb je namelijk meer tijd om in het ziekenhuis te komen (zonder vaccinatie moet je binnen 24 uur in het ziekenhuis zijn en ben je gevaccineerd, dan heb je ongeveer een week de tijd). Een ander voordeel zit 'm in de behandeling. Ben je gevaccineerd, dan hoef je na besmetting alleen twee inentingen met het rabiës vaccin te halen (op dag 0 en dag 3; consulaten en ambassades moeten op de hoogte zijn van de adressen waar de vaccins verkrijgbaar zijn). Ben je niet gevaccineerd, dan moet je 6 inentingen halen en bovendien moet je binnen 24 uur een inenting MARIG (immunoglobulin), krijgen; een stof die in veel landen in Afrika en Azië moeilijk te verkrijgen is. Ben je gevaccineerd, dan heb je dus geen inenting met deze immunoglobuline meer nodig.


Onze mening na de reis: Omdat we niet echt ziek zijn geweest is het misschien wel erg makkelijk praten, maar zouden we het overnieuw moeten doen, dan namen we niet meer alle vaccinaties. Alhoewel je langere tijd in een land verblijft is het onze ervaring dat de kans in aanraking te komen met ziektes als meningitis en rabies bijna nihil. Voor onze reis in 2014-2015 hebben we geen vaccinaties meer gehaald. Het is onze mening dat voorzichtig zijn en jezelf goed beschermen een betere voorzorgsmaatregel is dan al die (niet altijd even onschuldige) vaccinaties.

 

TBC


Tuberculose is een ziekte die nog steeds regelmatig voorkomt en erg besmettelijk is. Om je hier tegen te beschermen kun je een BCG-injectie halen die twee jaar geldig is. De injectie biedt echter geen volledige bescherming en heeft bovendien een groot nadeel. Nadat je hem gehad hebt kun je nooit meer een Mantouxtest laten doen om je te laten testen op TBC. De Mantouxtest zal dan altijd positief zijn en zul je dus een longfoto moeten laten maken om te kijken op je mogelijk besmet bent. Bovendien laat de vaccinatie een lelijk litteken achter. Met deze nadelen in ons achterhoofd en de wetenschap, dat de vaccinatie bovendien geen volledige bescherming biedt hebben wij besloten ons niet te laten vaccineren. Door de GGD wordt tevens aanbevolen om zowel voor vertrek als bij terugkomst een Mantouxtest te laten doen. Afhankelijk van hoe wij ons voelen zullen we na terugkomst deze test laten uitvoeren. Voor vertrek hebben wij de test echter niet laten doen. De test vooraf heeft niets te maken met een mogelijke behandeling en kans op herstel na terugkomst. De test is bestemd om een besmetting vooraf uit te sluiten en daarmee de groep contactpersonen die moeten worden getest te verkleinen. Omdat TBC een erg besmettelijke ziekte is worden bij een uitbraak door de GGD ook altijd alle mensen met wie de besmette patiënten in aanraking zijn geweest getest. Door voor vertrek een besmetting uit te sluiten wordt de grootte van deze "controlegroep" dus verkleind. 



Malaria profylaxe


Hoe bescherm ik mij tegen malaria? Hier hebben we enige tijd over na moeten denken. Het liefst zouden we geen profylaxe nemen, maar na overleg met Martin, die naast huisarts tevens zelf 4 jaar in Afrika heeft gewoond en dus naast medische kennis ook eigen ervaringen heeft, hebben we toch besloten profylaxe te nemen. Na het afronden van de rabiës vaccinaties hebben we gedurende 3 weken Lariam uitgeprobeerd. We hebben totaal geen nadelige effecten ondervonden en dus zullen we ter bescherming tijdens ons gehele verblijf in malariagebied Lariam gaan slikken.


Onze mening na de reis: Lariam is een erg schadelijk medicijn, dat naar onze mening voor een veel te lange tijd wordt voorgeschreven. Op advies van de GGD zijn wij in het zuiden van Egypte al begonnen met slikken, maar dat was totaal overbodig. Tot en met Nairobi hebben we bijna geen mug gezien. In Soedan was het te heet en te droog, in Ethiopie zaten we vaak op behoorlijke hoogte en ook in het noorden van Kenia was het droog. Natuurlijk zijn onze ervaringen afhankelijk van de tijd van het jaar. Waar we wel heel veel muggen hebben gezien was in de landen rondom het Victoria meer, Malawi, Zambia en Mozambique. De laatste drie landen hebben we echter bezocht nadat we gestopt waren met de Lariam. We zijn namelijk ergens halverwege Tanzania gestopt met deze medicijnen. Als extra maatregel zijn we gedurende de avonden wel consequenter beschermende kleding gaan dragen (lange broek, lange mouwen en sokken) en anti-muggenspray gaan gebruiken. Dit heeft goed geholpen want beide hebben we geen malaria opgelopen. Zouden we dan ook opnieuw mogen beslissen, dan zouden we in beginsel geen profylaxe meer slikken en mochten we wel iets nodig zijn, dan kopen we het ter plekke.  In Afrika zijn namelijk veel betere en goedkopere medicijnen verkrijgbaar. Een goede muggenspray is peaceful sleep of Tabard. De spray is ook overal verkrijgbaar en werkt veel beter dan Deet. Mocht je onverhoopt toch klachten krijgen waarover je je ongerust maakt, dan kun je bijna op elke hoek van de straat wel een kliniekje vinden waar ze eventjes een test kunnen doen. De test kost circa 2 euro en is zo gepiept. Met een steriel verpakt voorwerp wordt een vingerprik gedaan om wat bloed te krijgen dat onder een microscoop wordt bekeken. Zelf hebben we het een paar keer gedaan en telkens hadden we binnen twintig minuten de uitslag. Zeker wanneer je besluit geen profylaxe te gebruiken is het ons advies bij twijfel zo snel mogelijk een test te laten doen. Hoe eerder je een besmetting ontdekt hoe sneller je herstelt. Let hierbij in het begin van de besmetting ook op klachten als hoofdpijn, branderige ogen, diarree en gebrek aan eetlust. Dit kunnen al aanwijzingen van een malaria besmetting zijn. Je hebt meestal nog geen koorts.  Tijdens onze reis in 2014-2015 hebben we geen profylaxe gebruikt in Azië. Alleen in Mozambique voor een korte periode van 6 weken (hier was het risico te hoog vanwege het einde van de regentijd). We hebben de profylaxe lokaal gekocht bij een apotheek.  

 

 


Tandarts en huisarts


Natuurlijk hebben we de tandarts en huisarts op de hoogte gesteld van ons vertrek. Zeker voor de tandarts is dit belangrijk. We voorkomen hiermee, dat hij ons uitschrijft en we dus gewoon gesaneerd blijven. Verder heeft de tandarts kort voor vertrek ons gebit nog even extra grondig gecontroleerd en wat extra onderhoud gedaan zoals oude vullingen wat eerder vervangen en tandsteen verwijderen. Omdat we beide momenteel goed gezond zijn viel er voor de huisarts niet veel te doen. Toch was het bezoek aan de huisarts erg zinvol. We hebben even kunnen overleggen waar we onderweg aan moeten denken en welke medicijnen we het beste mee kunnen nemen. Een deel van de medicijnen heeft de huisarts voor ons moeten regelen aangezien deze alleen op doktersrecept te verkrijgen zijn. Tot slot heeft Belinda nog bloed laten prikken zodat de huisarts een officiële bloedgroepverklaring kon opstellen. Markus had deze gegevens nog uit zijn diensttijd.



Medicijnen en andere medische benodigdheden

Buiktyfus

Ziekte: Wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie. Overgebracht in situaties met slechte hygiëne.

Vaccinatie: 1 injectie

Bescherming: 3 jaar


Meningitis

Ziekte: Hersenvliesontsteking. Wordt overgebracht door druppeltjes vocht die vrijkomen bij hoesten, niezen etc. Risico op besmetting is groter in dichtbevolkte gebieden.

Vaccinatie: 1 injectie

Bescherming: 3 jaar


Rabiës

Ziekte: Hondsdolheid. Besmetting door bijten en likken van besmette zoogdieren.

Vaccinatie: 3 injecties (de eerste op dag 1, de tweede op dag 8 en de derde op dag 28)

Bescherming: 2 jaar. Bij een herhaling omstreeks dag 365 verleng je de termijn naar 5 jaar

Let op: tijdens de periode van vaccineren mag je geen malaria profylaxe gebruiken.

Medisch


Vaccinaties & Reisadvies


Bij de GGD kun je een afspraak maken voor reisdavies of de benodigde vaccinaties halen. Doe dit minimaal 7 maanden voor vertrek zodat je nog voldoende tijd hebt voor herhalingsvaccinaties. Reisadvies en info over vaccinaties kun je ook vinden op: