Apparatuur


Navigatie


Naast de papieren atlassen en wegenkaarten zal ook de moderne techniek ons een handje helpen bij het vinden van onze bestemmingen.

We hebben hiervoor een Garmin Map 276C GPS-systeem. Om te navigeren met het systeem zullen we gebruik maken van:


World Map: Dit is de standaard kaart van Garmin


Kaarten van Tracks 4 Africa te downloaden via www.tracks4africa.com


Kaarten van Tracks 4 Australia te downloaden via http://www.gpsoz.com.au/tracks4australia/ In tegenstelling tot de kaarten van Afrika, bevatten deze kaarten nog niet veel informatie over overnachtingen etc. Wel staan er veel wegen en tracks op. De kaarten zijn momenteel nog gratis te downloaden.


Open street Maps: Gratis kaarten voor de Garmin. Je vindt er kaarten van bijna alle landen van de wereld. Kaarten zijn beschikbaar voor Windows and Mac. Kaarten zijn te downloaden via: www.garmin.openstreetmap.nl Een instructie voor het installeren van de kaarten vind je hier: instructie OSM. Aangezien OSM de kaarten allemaal onder dezelfde naam wegschrijft hebt je een extra programmatje nodig om de kaarten te hernoemen zodat je je eigen database met kaarten van allerlei verschillende landen kunt opbouwen. Wij gebruiken hiervoor JaVaWa. Voor download klik hier.

(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)
(placeholder)

Onze mening na de reis: Onze GPS hadden we voor geen goud willen missen. We hebben hem dagelijks gebruikt. Om te navigeren, om te kijken op welke hoogte we ons bevinden en voor de juiste zonsopkomst- en zonsondergangtijden. Als even onmisbaar, tenminste als je naar Afrika gaat, zijn de Tracks4Africa kaarten. Echt alle voor reizigers interessante weggetjes, hoe klein ook, staan erop.


 

Communicatie


Website:


Natuurlijk is onze website een belangrijk medium.


Onze mening na de reis: De website bijhouden was veel werk, maar heeft ons hele leuke contacten opgeleverd en was voor ons de moeite meer dan waard.


 

Mobiele telefoon:


Naast onze Iphone zullen ook een oude sim-lock vrije Nokia meenemen. De Iphone zullen we met name als smartphone voor foto's, film, internet via wifi etc gebruiken. De oude Nokia is vooral handig om te gebruiken wanneer we een lokaal simkaartje kopen om te bellen. 


Onze mening na de reis: Ook tijdens een overlandreis erg handig. Bijna overal hadden we bereik en lokale simmetjes zijn makkelijk verkrijgbaar. Met deze simmetjes bel je goedkoop naar Nederland of binnen het land waarin je je bevindt en ontvangen van telefoontjes uit Nederland is gratis. 



Skype headset:


In steeds meer internetcafé's vind je op de computers Skype geïnstalleerd. Met Skype kun je bellen via de computer. Dit is veruit de goedkoopste manier om internationaal te bellen. Je betaalt slechts "internettarief". Voorwaarde is echter wel, dat de persoon die je wilt bellen ook Skype heeft. Bovendien moet je meestal een belmoment afspreken omdat natuurlijk beide partijen achter de pc moeten zitten. Om via Skype te kunnen bellen hebben we twee headsets en twee splitters meegenomen. Op deze wijze kunnen we samen naar hetzelfde gesprek luisteren en meepraten. Klik hier om Skype te installeren


Onze mening na de reis: Bellen met Skype is een geweldige uitvinding. Je kunt op veel plaatsen je laptop aansluiten, maar ook op pc's in internetcafe's staat het vaak geinstalleerd. Van computer naar computer is gratis, maar we hebben met Skype ook heel veel naar vaste nummer gebeld. Je moet hiervoor wel een tegoed opladen, maar bellen is nog steeds heel goedkoop (minder dan 2 cent per minuut). De kwaliteit was over het algemeen ook verrassend goed.



 

Entertainment 


Ipod:


Voor een beetje muziek tijdens lange reisdagen hebben we een Ipod aangeschaft. Een MP3-speler heeft een aantal grote voordelen.

Ten eerste kun je je hele muziekcollectie meenemen zonder, dat je een hele stapel cd's mee hoeft te slepen. Verder is een mp3-speler niet gevoelig voor overslaan en/of stof, wat natuurlijk bij off-road een groot voordeel is. We hebben bij de Ipod een extra stekker om hem via de 12volt aansluiting van de auto op te laden en hem via de autoradio te kunnen laten afspelen. 



Speakers:


Voor een beetje muziek rondom de auto tijdens het kamperen nemen we een setje minispeakers mee die we kunnen aansluiten op de Ipod of laptop.


Onze mening na de reis: De Ipod hebben we heel veel gebruikt. Neem vooral ook Nederlandse muziek mee, want dat is erg leuk als je lang van huis bent. De speakers hebben we minder vaak gebruikt, maar evengoed was het de moeite waard ze mee te nemen. We hebben ze vooral veel gebruikt als we met een aantal mensen een film op de laptop keken. De speakers sloten we dan aan op de laptop voor een beter geluid.


 

Ereader:


Dankzij de moderne techniek geen gesleep meer met zware stapels boeken. Voor een beetje leesontspanning hebben we een Ereader gekocht. Na wat vergelijkingen hebben we gekozen voor de Kindle Paperwhite. Een klein licht apparaatje dat leest als een echt boek en met extra led verlichting voor het lezen in het donker. Nadeel van de Kindle is, dat het geen .epub bestanden leest. Via het gratis programma Calibre kun je bestanden eenvoudig converteren. 



 

Foto en film


 HD action camera:


Voor het vastleggen van "actie-opnamen" hebben we een GoPro Hero 3 Black Edition aangeschaft. De camera is stof- en waterdicht en zullen we gebruiken voor opnamen tijdens actieve bezigheden of tijdens het rijden.


 

Digitale spiegelreflex camera:


Onderweg zullen we het meest fotograferen met onze digitale spiegelreflexcamera van Nikon D5300. We hebben hierbij een 18-135mm lens en een 70-300mm lens. 


Onze mening na de reis: De digitale camcorder en compact camera die we tijdens de eerste reis ook nog bij ons hadden blijven thuis. We hebben ze destijds erg weinig gebruikt en door de aanschaf van de GoPro en Iphone zijn ze enigszins overbodig geworden. 



 

Praktisch

 

Laptop:


Een laptop is onderweg bijna onmisbaar. Hier hebben we dan ook niet op bezuinigd. We hebben bij de aanschaf bovendien gekozen voor een bekend merk, dat overal in de wereld leverbaar (en hopelijk ook te repareren) is. De laptop zullen we onderweg met name gebruiken voor het bijwerken van de website, bijhouden van onze reisadministratie, oploaden van GPS kaarten in de Garmin en als opslagmedium voor film, foto en andere informatie.


Onze mening na de reis: De laptop is eigenlijk onmisbaar. We hebben hem vooral gebruikt voor het laden van de GPS-kaarten, bijhouden website, opslag foto's en bekijken van films.



 

Externe harde schijf:


Als extra opslagruimte voor al ons beeldmateriaal zullen we een externe harde schijf meenemen. Een bijkomend voordeel van een extra harde schijf....je kunt regelmatig een backup van je laptop maken. 


Onze mening na de reis: De harde schijf is onmisbaar voor een backup van onze foto en video bestanden.. Ook staat er op onze harde schijf een collectie films om later op de laptop te bekijken.



 

USB-stick


Deze zullen we met name gebruiken voor het oploaden van onze website. De bestanden die we willen oploaden zetten we op de stick en kunnen we zo makkelijk meenemen naar internet cafe's


Onze mening na de reis: Kun je eigenlijk niet zonder als je een website bijhoudt. Het is tenslotte niet overal mogelijk je eigen laptop aan te sluiten. Hoewel Wi-Fi steeds vaker beschikbaar is en daarmee dus ook de mogelijkheid tot uploaden met je eigen laptop.



 

Apparatuur (gebruikt in 2007, maar zullen we niet weer meenemen) 



Satelliettelefoon 


De telefoon is een Motorola 9505 die werkt via het Iridium netwerk. Een groot voordeel van de telefoon is de mogelijkheid sms-jes te ontvangen die zowel voor de zender als voor ons gratis zijn. De telefoons zijn nieuw behoorlijk aan de prijs. Wij hebben hem gebruikt gekocht via Ebay in Duitsland. De prepaid minuten hebben we gekocht via het Belgische bedrijf European Datacom. Zij waren voordeling en boden een uistekende service. Let wel: Iridium garandeert bereik overal tussen de noord- en zuidpool. Echter overal bereik, betekent niet dat je overal kunt bellen. In bepaalde landen is bellen om politieke redenen niet toegestaan. Een van die landen is bijvoorbeeld Soedan. Wij hebben een tweetal simkaarten gekocht. De eerste laten we direct activeren en laden we op met een prepaid tegoed voor Afrika (dit is aanzienlijk goedkoper dan een tegoed met werelddekking). De tweede laten we later activeren en zullen we te zijner tijd opladen met een prepaid tegoed dat overal in de wereld te gebruiken is. Op een voor Afrika geactiveerde sim kun je geen prepaid tegoeden met werelddekking activeren. Hiervoor moet je een nieuwe sim kopen en activeren. Ondanks extra kosten is dit nog steeds vele euro's goedkoper dan alleen maar prepaid met werelddekking kopen. Door het simmetje wel op voorhand te kopen en mee te nemen, heb je in ieder geval niet het probleem, dat je hem onderweg niet kunt ontvangen omdat je geen vast adres hebt.


Onze mening na de reis: De satelliettelefoon hadden we met name meegenomen voor de veiligheid en onze gemoedsrust en vanuit die optiek zouden we hem opnieuw meenemen. Uiteindelijk hebben we onze minuten opgebeld voor niet noodzakelijke gesprekjes, niet zo'n ramp want het tarief was soms goedkoper dan met een mobiele telefoon. Gaat het echter om het bellen zelf, dan zouden we hem niet meenemen. De ontvangst is niet overal even stabiel.



Walkie Talkie:


Voor het communiceren over korte afstanden hebben we twee walkie talkies aangeschaft. We zullen ze gebruiken wanneer we met andere auto's samen rijden, maar ze zijn ook praktisch om met elkaar contact te houden wanneer bijvoorbeeld de een bij auto moet blijven terwijl de ander iets moet regelen. Onze walkie talkies hebben een bereik van 3 kilometer.


Onze mening na de reis: Deze hebben we nauwelijks gebruikt en zouden we niet weer meenemen. Ze slurpen bovendien batterijen.




Batterij oplader:


Om te voorkomen, dat we ons blauw betalen aan batterijen hebben we diverse maten oplaadbare batterijen gekocht. In de oplader die we meenemen kunnen we alle maten opladen.


Onze mening na de reis: Deze hebben we eigenlijk niet gebruikt. Het opladen van de batterijen duurde erg lang en dan nog vonden we ze minder krachting dan wegwerp batterijen. Ze waren bovendien sneller weer leeg. Uiteindelijk kochten we dan ook weer wegwerpbatterijen. We zouden het ding dan ook niet weer meenemen. Voor het geld dat je moet investeren in oplaadbare batterijen kun je onderweg heel veel wegwerp batterijen kopen.